Organizacja

  • W klasach uczy się do 14 uczniów, jest bezpiecznie i kameralnie, a każdy uczeń otrzymuje uwagę i wsparcie.
  • Szkoła jest czynna w godzinach 7:00-17:30, prowadzimy tylko zmiany poranne.
  • Już w klasach I-III zatrudniamy oddzielnych nauczycieli WF, muzyki i angielskiego.
  • Kadra wyróżnia się nie tylko wysokim poziomem kompetencji formalnych, ale i nieformalnych: jest przyjazna i życzliwa.
  • Mamy elastyczną ofertę czesnego, zależną od czasu pobytu ucznia w Szkole.
  • Dziennik elektroniczny zapewnia Rodzicom szybki dostęp do najważniejszych informacji o dziecku (m.in. oceny, frekwencja, wiadomości od wychowawcy).

Lekcje zaczynają się o godzinie 8:15. Około południa następuje przerwa na obiad, odpoczynek lub aktywność na podwórku, następnie powrót do lekcji. Po lekcjach obowiązkowych uczeń może wrócić do domu / zostać odebrany, lub zostać na świetlicy. Świetlica to przede wszystkim czas na rozwój zainteresowań oraz aktywność fizyczną. W tym czasie odbywają się zajęcia dodatkowe oraz szkolne kluby, rozwijające kompetencje artystyczne, sportowe i naukowe. Kluby są obowiązkowe, jeśli uczeń pozostaje na terenie szkoły. Uczniowie mogą korzystać z zajęć i klubów, z biblioteczki, placu zabaw i zielonego ogrodu, mogą również odrabiać lekcje.

Uczniowie codziennie wychodzą na świeże powietrze, również w czasie przerw, co znacząco poprawia ich koncentrację na późniejszych lekcjach. Zajęcia z wychowania fizycznego często prowadzimy na zewnątrz. Dzięki 3000m2 zielonego ogrodu uczniowie są w codziennym kontakcie z naturą. Korzystają również z 400m2 placu zabaw dla dzieci młodszych z nawierzchnią syntetyczną. Dzięki szkolnemu czujnikowi jakości powietrza uczniowie wychodzą tylko wtedy, gdy zanieczyszczenie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Uczniowie mogą wykupić obiad na terenie Szkoły. Nasz jadłospis zapewnia dzieciom niezbędne dla pracy mózgu składniki odżywcze, dzięki którym łatwiej się uczą, lepiej zapamiętują i podejmują szybkie, trafne decyzje. To, w jaki sposób odżywiają się dzieci, ma wpływ także na ich dobre samopoczucie, wygląd i samoocenę. Uczniowie korzystają z kuchni Słonecznej, gdzie od wielu lat prowadzimy samodzielną, ekologiczną kuchnię SLOW-FOOD. Gotujemy z jakościowych, sezonowych składników. Domowy hummus, zupa ogórkowa z własnego przecieru, kompot z ekologicznego suszu, czy prawdziwe włoskie spaghetti bolognese to energia do nauki i przyjemność dla podniebienia. Ograniczamy spożycie mięs, zamawiamy ryby wyłącznie z certyfikowanych hodowli, podajemy jajka z wolnego wybiegu, kupujemy kurczaka zagrodowego. Inspirujemy się kuchnią włoską. Gotujemy dla dietetyków.